Jojo-bantningens bieffekter

Nyligen gjordes en studie där 3000 kvinnor deltog. Studien visar att kvinnors jojo-bantning ofta resulterar av garderober fulla av kläder som inte längre passar.


Varje kvinna har ca 10 plagg i garderoben som de inte längre kan använda.


Om man vill undvika problemet med försmå kläder gäller det att hålla en stabil vikt och undvika jojo-bantning.


Tre fjärdedelar sparar på urvuxna kläder i hopp om att de ska passa vid ett senare tillfälle.

Att inte köpa försmå kläder, som en del gör, gör inte endast att du sparar pengar utan också att favoritjeansen alltid passar.

De flesta av kvinnorna som deltog i undersökningen medger att de någon gång har köpt kläder i en mindre storlek i hopp om att de ska kunna "banta sig" i dem.


FASTA

Fasta innebär att man endast intar vätska. Man äter alltså ingen fast föda under perioden. Att Saftfasta innebär att man under en begränsad tid enbart dricker frukt- och råkostsafter och örtteer. Man får genom detta ofta i sig väldigt låg energimängd, ca 200-400 kalorier per dag.
 
Vuxna, friska människor kan riskfritt genomföra en kortare period av fasta två gånger per år. Vid oftare och längre tids fasta kan dock påfrestningarna på kroppen bli för stora och orsaka att hjärtrytmen blir ojämn och även dödsfall.

Att träna hårt under fasteperiod är inte att rekomendera då kroppen orkar mindre än tidigare och kroppen behöver behålla den energimängd den får i sig genom vätskan.


Man bör aldrig endast vattenfasta då svåra problem kan uppstå även vid kortare fasteperioder.


Då fastan blir en stor omställning för kroppen bör man redan dagarna innan dieten minska intaget av kött, socker och alkohol.


Under fastan intas ingen fast föda. Man behöver dricka mycket vätska under hela perioden men försöka undvika alkohol och kaffe.


Efter fastan är det viktigt att trappa upp intaget av fast föda försiktigt för att förhindra snabb viktuppgång.


GI

Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur blodsockernivån påverkas över tiden vid intag av en bestämd mängd livsmedel. GI är alltså ett sätt att se hur olika livsmedel påverkar blodsockernivån. Ett livsmedel med lågt GI ger en lägre blodsockernivå under längre tid. Blodsockernivån blir jämn och lugn vilket kroppen mår bra av.

Äter man kost med lågt GI värde ligger blodsockret på en jämn nivå. Blodsockernivån pendlar inte som den gör om man äter kost med högt GI. Detta innebär att man inte blir lika sötsugen och även humöret blir bättre om man äter kost med lågt GI.  

Det finns olika tabeller om hur högt GI-värde olika livsmedel har. Bröd, pasta, ris och potatis är exempel på produkter med högt GI. Om man följer GI metoden innebär det alltså att man oftast utesluter dessa produkter.

GI metoden har blivit väldigt populär i Sverige. Att följa GI metoden innebär att man äter kost med lågt GI-värde. Det är viktigt att man äter fett och protein och att man rör på sig.

Man utgår från tabeller där det står vilka olika värden olika livsmedel har. Sedan försöker man undvika kolhydrater mer eller mindre beroende på hur stor viktminskning man satsar på. En del utesluter nästan helt kolhydrater en period för att sedan äta lite mer av näringsämnet.

Det är viktigt att man rör på sig när man äter kost med lågt GI. Vilken form av motion man utövar spelar ingen roll.

Följer man metoden ska man äta lite mat flera gånger om dagen, istället för mycket mat färre gånger per dag. Detta just för att hålla blodsockernivån låg, vilket bland annat medför att sötsuget minskar.

Positivt med GI metoden är att risken för hjärt och kärlsjukdomar minskar. Man får en jämnare blodsockernivå och risken för diabetes 2 minskar. Sötsuget minskar, man blir piggare, man får mer energi och går lätt ner i vikt. Även risken för övervikt minskar.

Negativt med GI metoden är att det kan vara svårt och krångligt att följa GI tabellerna och lära sig vad som är okej och inte okej att äta. Många gör också fel genom att utesluta kolhydrater helt vilket inte är bra eftersom kroppen behöver lite kolhydrater för att fungera.

TIO VIKTIGA STEG:
1. Ät regelbundet!
2. Ät mat som du blir mätt på!
3. Ät fullkornsprodukter!
4. Ät mindre potatis!
5. Undvik bröd!
6. Ät protein till varje måltid!
7. Ät mer nyttigt fett!
8. Ät mer fibrer!
9. Sov mera!
10. Motionera mer!

GI metoden är mer ett sätt att förändra sitt liv än en bantningskur. Börjar man följa GI metoden fortsätter man oftast äta livsmedel med lågt GI, då man märkt vilka positiva effekter metoden har på kroppen.

Bantningsstudie

"Det kvittar vilken diet du väljer för att gå ner i vikt. Huvudsaken är att du får professionell rådgivning och håller fast vid kosten under lång tid, visar den hittills största bantningsstudien."


Att jojobanta

Man ska alltid undvika jojobantning. Det är bättre att inte banta överhuvudtaget än att utsätta sig själv för jojobantning. 

Alla de dieter som lovar snabb viktnedgång kan leda till jojobantning. Då en diet utlovar mer än 2 kilos viktnedgång per vecka finns det en stor risk för jojobantning.

För att undvika jojobantning ska man satsa på en livslång förändring av kosten istället för att hårdbanta i perioder. 

Negativa effekter hårda dieter med lågt näringsinnehåll ofta ger:

- Du är ständigt hungrig
- Du är ständigt sugen på sött
- Du får ont i huvudet
- Du får koncentrationssvårigheter
- Du har ingen ork och energi
- Du är lättirriterad och grinig
– Fettförbränningen minskar
- Musklerna bryts ner
- Du går oftast upp dina tappade kilon
- Du åstadkommer ingen permanent förändring

Perioder av jojobantning gör att kroppen blir i sämre skick än den var innan bantningen påbörjades. Efter varje kur förlorar kroppen mer muskler och samlar på sig mer fett. Ju oftare du bantar, desto fetare blir du.


Hårda dieter kan leda till döden.

Snabbantning fungerar inte på lång sikt. Du kan gå ned många kilo på snabbt genom att hårdbanta. MEN oftast går man då snabbt upp de kilon som man blivit av under den korta bantningsperioden, plus några till. Att följa stränga dieter, att fasta eller att jojo-banta kan leda till ätstörningar och bulimi. Ätstörning är svårt att bli av med och kräver ofta professionell hjälp. Ätstörningar kan i värsta fall leda till döden och livslånga problem.

För att undvika detta kan man istället satsa på en livslång hälsosam förändring av matvanorna.


Fördelar med GI

Fördelar med att äta enligt GI:

Du får äta gott och blir mätt
Söt- och godissuget försvinner
Du slipper blodsockerfall
Koncentrations och prestationförmågan ökar
Du blir pigg och få ny energi
Du blir mer stresstålig
Fettförbränningen ökar
Protein bygger musklerna
Du går ner i vikt
Du byter livstil och behåller ditt nya smalare jag
Du förändrar dina matvanor, hela ditt liv

Bantning i fängelse.

Den australiensiske fången Robert Cole satt inne för ett par grova våldsbrott. Han tröttnade på att sitta inne och bestämde sig för att rymma från fängelset. Cole bestämde sig för att bli så smal att han kunde smita igenom fängelsegallret.
 
Cole började banta och lyckades gå ner till 56 kilo. Cole karvade sedan ut tegel från fönsterkanten till det att mellanrummet mellan gallret och tegelväggen var så pass stort att han kunde åla sig ut genom det. Rymningen skedde från Sydney-fängelset Long Bays psykiatriska avdelning.


Bantning är individuellt.

Det är många som vill gå ner i vikt. Det kan vara tufft att vara överviktig eftersom man har svårare att hitta kläder, man orkar mindre och kan lätt bli retad på grund av detta. Därför är det bra att det finns så många olika sätt att gå ner i vikt av. Alla personer är olika och vilken bantningsmetod som passar en person är väldigt individuellt. För att lyckas med sin bantning är det viktigt att man hittar något sätt/ en metod som passar för just den enskilda personen. Det som funkar för någon kanske inte passar lika bra för någon annan, det gäller att hitta ett sätt som man kan anpassa till sin situation och sitt liv.


Motivation

För att lyckas bra med sin bantning så krävs det att man har stor motivation. Det kan vars svårt att börja banta och därför behövs en stark drivkraft för att börja banta och ännu mer motivation till att fortsätta. Ingen kan tvinga dig att banta, utan du måste ha en egen stark vilja för att lyckas. Det kan vara svårt att ta tag i det själv, ofta kan det behövas att någon påpekar att det skulle vara lämpligt med viktnedgång, för att man ska ta tag i det och bli motiverad. Man måste dock göra det för sin egen skull för att lyckas.


Det är bra att få så mycket stöd och information som möjligt när man bantar. Vissa kan behöva någon att banta tillsammans med eller vara med i en viktgrupp och få stöd från andra för att bli motiverad. Andra bantar bäst själv.


Det är viktigt att personer omkring en blir medveten om ens bantning och att man kanske kan anpassa t.ex. familjens matvanor efter den personen som försöker gå ner i vikt. Man kanske undviker att ha chips och godis framme på helgerna och istället dippar grönsaker för att undvika att locka personen som kämpar för viktnedgång.


citat om bantning

"Att äta är ett sällskapsnöje. Banta gör man ensam"


"Bästa sättet att bli av med kilona är att lämna de på talltriken"


"Den lättaste dagen under en bantningskur är den tredje, för då har man iallafall redan slutat."


"Det finns bara ett sätt att banta: att äta så mycket man vill av det man inte tycker om"


"Det första man förlorar under en bantningskur är sitt goda humör."


Bantningspillerna hjälper dig med din bantning

Bantningspiller kan vara till hjälp för att gå ner i vikt. Att använda sig av piller är inget bantningsmedel som fungerar av sig själv utan man måste kombinera att äta bantningspiller med klassisk bantning. Bantningspiller kan hjälpa till så att man snabbare går ner i vikt i samband med rätt kost och motion. Bantningspillerna har dock ingen verkan om man äter ohälsosam mat och varken motionerar eller tränar.

Pillerna kan vara hungerdämpanden vilket gör att man äter mindre, får i sig mindre mängd energi/kalorier och därför går ner i vikt. Många bantningspiller dämpar aptiten eller främjar grovtarmens förmåga att absorbera fett vilket underlättar viktnedgång.

Exempel på bantningspiller är Xenical och Alli.


Bantning=dödsfall?

Forskare Jaakko Kaprio och Aila Rissanen som studerar fetma har kommit fram till att bantning kan minska en överviktig människas återstående livstid.


Det är speciellt de moderna mirakeldieter som gör att vikten minskar snabbt, som är skadliga för hälsan. Forskarna antyder att i samband med bantning försvinner förutom fett också livsviktig muskelvävnad och benmassa. Det kan vara en förklaring till att dödsfallen bland överviktiga som bantar/bantat har ökat.

Forskningsresultatet baserar sig på en två decennier lång tvillingstudie där man följde nästan 3000 överviktiga tvillingars hälsoutvekling. 

Dödsfallen var fler bland de tvillingar som i början av forskningsperioden medvetet försökte gå ner i vikt. Även att gå upp ännu mer i vikt förkortade den återstående livslängden.


Medelhavsdieten

Medelhavsdieten är inte endast en bantningskur utan också en metod för att förbättra hälsan.

Medelhavsdieten kommer från Kreta. Därifrån finns studier som visar att människorna på Kreta under 50-talet dog i mindre utsträckning av hjärt och kärlsjukdomar, cancer och kroniska sjukdomar än i andra länder, och att detta berodde på kosten man åt där.

Det viktiga är att reducera socker och fettintaget. Man ska äta rätt matkvalitet, mängden man äter spelar mindre roll.


Man ersätter smör och margarin mot rapsolja, olivolja eller soyaolja. Man ersätter socker med honung. Man byter ut rött kött mot kyckling. Man äter get och fårost istället för vanlig ost, byter ut vanlig mjölk mot lättmjölk och köper så fettsnål yoghurt som möjligt.


Dieten består av färska och torkade frukter, råa och kokta grönsaker och sallad. Man ska äta fisk ungefär tre gånger i veckan. Man ska äta vitt kött, ägg, får och getost några gånger i veckan. Man äter spannmålsprodukter och fullkornsbröd och tillåts att dricka 1-2 glas vin/dag. Örter är det också viktigt att man stoppar i sig.

En typisk dag med dieten kan se ut såhär:

Frukost: Fullkornsbröd och honung, färsk frukt, fårmjölk och nötter.

Lunch: Tomat och fetaostsallad, ris och grönsaker, gratinerade päron och kanel.

Kvällsmat: Sallad med nötter, sardiner, grönsaker, fullkornsbröd, ett glas vin.


Dieten måste hållas under en relativt lång tid. Medelhavsdieten är ingen sträng bantningskur utan handlar mer om att byta ut sina matvanor. Det är inte någon snabb viktförändring som sker utan en kost som gynnar hälsan och hjälper dig att gå ner i vikt på längre sikt.


Drick mer mjölk!

Det finns forskning som visar att kost som innehåller mycket kalcium kan göra det lättare att gå ner i vikt. Kalcium kan man hitta i mjölk och mjölkprodukter. Från blandannat USA, Iran och Norge  finns studier som visar att högt kalciumintag hänger samman med låg andel kroppfett. Detta har också studerats i Sverige. Nyligen kom man fram till att personer som dricker mycket mjölk vanligtvis har mindre bukfetma.

Man vet dock inte varför mycket kalcium underlättar viktminskning. En teori är att överskottet av kalcium binder sig till fettet och åker ut från kroppen i samband med avföringen. Om detta är den veckliga anledningen är inte helt säkert.


Vilken metod är bäst?

Fungerar bantning? Vilken metod ska man välja? Bantningens effektivitet hänger främst på dig själv.


De senaste åren har det varit livliga debatter om vilken bantningsmetod som är bäst för att gå ner i vikt. Ibland ska man undvika fett, ibland kolhydrater.


Internationell forskning har givit allt mer stöd åt att banta genom att minska på mängden kolhydrater, men än finns det inte tillräckligt med långsiktiga studier som stödjer detta.


Enligt professor Finn Rasmussen, spelar det inte så stor roll vilken diet man väljer.

– Huvudsaken är att man minskar sitt energiintag. Om det sedan beror på att man minskar mängden kolhydrater eller mängden fett spelar ingen roll. Men räknat per gram innehåller fett mer energi än de andra näringsgrupperna, så om man minskar fettintaget behöver man inte minska mängden mat lika mycket, säger han.


En matdagbok är första steget till bättre matvanor!

Det är bra att föra matdagbok när man bantar. Genom det håller man mycket lättare koll på vad man stoppar i sig. Det är lätt att det slinker ner en bit mat då och då utan att man annars tänker på det. Om man då dokumenterar allt man stoppar i sig får man en översikt på vad man egentligen äter och dricker under en dag.

Många som för dagbok över kosten tänker en extra gång innan de stoppar i sig något, vilket gynnar viktnedgång. När man skriver matdagbok kan man kolla tillbaka på vad man ätit och se vilka förändringar man kan göra och kanske hitta något man kan utesluta i fortsättningen. Det kanske skulle göra lite skillnad om man bytte ut den där kakan man äter varje dag om året mot en frukt och kanske skippade sockret i kaffet i fortsättningen.


Många bantar.

I en läsarfråga på Expressen.se svarar 61 procent att de har bantat flera gånger. Det är många människor som bantar. Många fastnar i jojo-bantning och kommer efter ett tag att väga mer än när de började med sin bantningskur.


RSS 2.0