Att gå ner i vikt är absolut inte enkelt.

I teorin kan det tyckas att viktminskning borde vara enkelt eftersom man går ner i vikt om man förbrukar mer energi än man får i sig. I praktiken är det inte alls lika enkelt då minskat matintag leder till minskad energiförbrukning.

Effekterna under bantning blir ofta att man får dras med långvarig hunger pga ett litet matintag, och långsam viktminskning. Att banta innebär ofta att man brottas med hungerskänslor och sötsug, vilket påverkar både koncentrationen och prestationsförmågan.


MÅL

För att lyckas med sin viktminskning måste vara motiverad och verkligen vilja gå ner i vikt och ha en bra plan för att lyckas. En av de viktigaste sakerna när man bantar är att ha mål med sin bantning.

Det är lika viktigt att ha mål med sin bantning som att ha mål på andra plan. Man måste sätta upp delmål och huvudmål så man har något att nå upp till. Det är viktiga att sätta upp rimliga mål, att gå ner 10 kilo på en vecka är INTE ett rimligt mål, då man vet att det är näst intill omöjligt. Man måste tänka på vad som är rimligt för just än själv, sina mål måste vara något man kan nå upp till. Målen ska inte heller vara för lätta utan utmanande. Man måste sträva efter att nå sina mål, dock måste man inse att de kan uppkomma saker och det kan vara så att man inte når upp till de alla gånger.


Ett rimligt delmål kan vara att gå ner 3 kilo på 4 veckor. Ett långsiktigt mål kan vara att gå ner 10 kilo på några månader och huvudmålet man har med sin bantning kan vara att gå ner till sin önskevikt inom en viss tidpunkt, t.ex. på 6 månader. Det är alltid viktigt att ha mål att sträva efter, då man oftast presterar bättre vad det än gäller.


När man nått målet man strävar efter kan det vara bra att belöna sig själv med något. I samband med detta blir att klara ett mål, en positiv upplevelse i sig. Det är viktigt att belöna sig själv när man uppnåt ett mål. Dock ska man inte belöna sig med godis, mat eller alkohol. Det är bättre att belöna sig med ett fint klädesplagg, gå på bio, teater eller köp en ny möbel. Detta kanske är dyrare än att köpa en påse chips när man nått ett delmål, men inte alls lika skadligt för dig.


Livslång förändring

De som provar en bantningsmetod och håller på med det ett tag för att sedan gå tillbaka till de vardagliga matvanorna, och börjar äta som vanligt igen går oftast upp mer i vikt än det man vägde innan man började med bantningskuren. För att gå ner i vikt och stanna där behövs en livstilsförändring. Man kan inte ändra sina matvanor ett litet tag, utan måste tänka långsiktigt om man vill ha ett bra resultat.


Det bästa sättet för att minska i vikt är att lära sig bra motions och matvanor för resten av livet.


Jojo bantning

Att jojobanta innebär att man bantar ett tag, äter som vanligt ett tag för att sedan börja en period med en ny bantningskur eller en ny metod och sedan äta som vanligt igen. Och så håller man på så, fram och tillbaka. Man varvar perioder av bantning med att äta normalt. Resultatet blir att man pendlar oerhört i vikt. När man börjar äta som vanligt igen efter en strikt diet, går man oftast upp mer i vikt än vad man vägde innan man började banta.


Att begränsa näringsintaget, som man gör genom bantning för att sedan återuppta det gamla näringsintaget kan efter ett tag leda till att energiförbrukningen sänks, beroende på att detta är kroppens sätt att skydda sig mot svält.

När man bantar och inte får i sig tillräckligt med enerigi ställer kroppen in sig på svält och gör allt för att behålla den enegin kroppen har genom att sänka energiförbrukningen. När man väl har fått sänkt energiförbrukning är det svårt att ändra på detta och det kan dröja länge innan man fått tillbaka samma energiförbrukning igen.

Sänkt energiförbrukning innebär att man inte lika lätt gör av med energi/kalorier, och när man äter som man brukar, gör man av med mindre kalorier än man brukade göra. Det är alltså därför det är lätt att gå upp mer i vikt efter en bantningskur än innan.


Energi in < Energi ut = Viktminskning

William Banting var en väldigt överviktig man. Han minskade dock kraftigt i vikt genom att utesluta kost som innehöll socker och stärkelse. Ifrån honom kommer ursprungligen samlingsbegreppet bantning som är ett namn för att på olika sätt ändra sina matvanor och sitt matintag med syftet att gå ner i vikt eller minska andelen fett på kroppen.

Motion är en viktig faktor då man bantar eftersom man genom att träna och röra på sig både ökar ämnesomsättningen och förbrukar kalorier/gör av med energi.

Att banta innebär att man gör av med mer änergi än den energi man får i sig genom kosten. Att få i sig mindre kalorier än man gör av med är syftet med bantning, eftersom detta innebär att man går ner i vikt, vilket är alla bantningmetoders gemensamma mål.

Det finns många olika bantningsmetoder/kurer att använda sig av och hur många sätt som helst att gå ner i vikt på. Det kommer hela tiden nya tillvägagångssätt för att bli av med sina "extrakilon".

Välkommen till min nya blogg!

Jag går 3e året på gymnasieskolan Teknikum i Växjö och har valt att som mitt projektarbete göra en blogg om bantning. Här kommer jag skriva olika fakta om ämnet, informera om olika metoder mm. Mitt mål är att förmedla bred fakta om ämnet bantning.


RSS 2.0