Levande föda

Levande föda innebär att man endast äter vegansk, oupphättad kost. Man äter inga mjölkprodukter och inga animaliska produkter överhuvudtaget.


Kosten stärker immunförsvaret och kroppens självläkning genom födans renande, närande och enzymrika innehåll.


Man kokar eller steker inte kosten eftersom den då förlorar livsviktiga enzymer, mineraler, vitaminer och spårämnen. Vid upphettning över 40% mister maten enzymer som vi behöver för att smälta maten. Vi ökar alltså mineral och vitamin intaget genom att äta födan så som naturen överlämnar den. Vi får även i oss mindre gifter genom att endast äta levande föda.


Äter man levande föda kan man äta: Färsk frukt, grönsaker, rotfrukter/rotgrönsaker, örter, bladgrönsaker, torkade frukter, nötter, frön, säd och alger.


Det behöver inte vara tråkigt att äta levande föda då det finns massor av härliga recept för metoden, allt från röror, grönsaksbiffar, nötter och frön till torkad frukt, juicer och smoothies.

De som äter födan märker ganska snabbt hur energinivån ökar och hälsan blir bättre. Levande föda anses vara bra för att förhindra/motverka diabetes 2, övervikt, högt blodtryck, tarmsjukdomar och hudproblem osv.


Det är många kändisar i hollywood som äter levande föda eftersom man går ner i vikt genom att man äter nyttigare och mer fibrer. Även överflödig vätska försvinner ur kroppen.


Viktväktarna

Varje år ansluter sig 160000 personer till viktväktarna som har funnits i sverige sedan 1972. Viktväktarna kom från amerika från början och grundades av Jean Nidetch år 1963.


När man går med i viktväktarna blir man först invägd och får lyssna på en föreläsning om kost, motivation eller beteende. Sedan får man ett kostprogram att ta med hem och laga mat efter. En gång i veckan brukar man gå till kursen för invägning och föreläsning. Varje gång kostar det 100 kr. Viktväktarna har en viktgaranti som innebär att om en medlem inte går ner mer än tre kilo på fyra veckor så får medlemmen ett fritt möte. Man får stöd av en coach för att nå maximal viktnedgång.


Innan delade man in mat i färgerna röd, grön och gul. Röd var mat man borde undvika, den gula var neutral mat och den gröna var tillåten smalmat. Istället för att dela in maten i färger räknar man nu istället points på viktväktarna. Ju fetare livsmedel, desto fler points. Man har ett antal points man får äta under en vecka sedan får man tabeller där man kan kolla upp hur många points varje livsmedel innehåller. Man använder ett sådant system för att man lättare ska hålla koll på sitt matintag.


Viktväktarnas huvudsakliga syfte är att få personer att byta matvanor och leva sundare. Det handlar inte om att hårdbanta, att vara konstant hungrig och ha huvudvärk utan istället att skapa en hälsosam livsstil.


I viktväktarna i Sverige är 10% av medlemmarna män, vilket är mycet fler än andelen män i de andra 30 länderna som viktväktarna idag finns i.


Viktväkterna bygger sin verksamhet på de fyra "M": möten, mat motivation och motion. Viktväktarna brukar säga att man får äta allt, men inte alltid.


Under 35 år har ViktVäktarna:
· bidragit till en viktminskning på över 7800 000 kg
· bidragit till en viktminskning på över 117 000 medlemmar
· hjälpt över 1,6 miljoner svenskar


Ursprungsmetoder

Stenålderskost och blodgruppsdieter är två metoder som är hämtade ifrån teorier om människans ursprung och vad vi människor livnärde oss på från början. Metoderna har blivit mycket populära trots att efftekterna inte är helt bevisade och att de ofta blir kritiserade av dietister.

Stenåldersdieten

Stenåldersdieten är till stor del föda baserad på frukt och kött utifrån tanken att människorna jagade ihop sin föda i ungefär två miljoner år. Stenåldersmetoden innebär att man ska äta som de på stenålden gjorde. När man följer stenåldersdieten äter man mest vilkkött, fisk, rotfrukter, nötter, bär och frukt.

Man anser att detta är en bra kost med tanke på att man inte blev fet av den kost man åt då. Man hade varken fetma eller de folksjukdomar vi har idag.


Blodgruppsdieten

Blodgruppsdieten bygger på att vi under olika tidsperioder har utvecklat olika blodgrupper beroende på var vi levt och vilken föda vi har ätit. Att återgå till att äta utifrån sin blodgrupp skulle alltså passa var persons genetiska skiss, få en att må bättre och gå ner i vikt. Människan bör anpassa sin kost efter sin blodgrupp. Peter J D'Adamo som lanserade metoden gör ingen skillnad på män och kvinnor eller vilken kroppstyp man har, utan ugår endast ifrån vilken blodgrupp man har.

Blodgrupp 0; kallas jägaren och anses vara den äldsta blodgruppen. Personer med denna blodgruppen förväntas vara muskulösa och ska äta kost som består mestadels av kött.


Blodgrupp A; kallas jordbrukaren och uppkom då människan skapade jordbrukssamhällen. De med blodgrupp A ska äta vegetariskt, födan ska mest bestå av grönsaker och man ska försöka undvika kött.


Blodgrupp B; kallas nomaden och anses ha ett ganska normalt matsmältningsystem och ges rådet att äta varierad kost. Normaden ska äta både kött, grönsaker och mjölkprodukter.


Blodgrupp AB; kallas gåtan och är den senaste blodgruppen. Är ett mellanting mellan blodgrupp A och B. Blodgruppen anpassar sig lätt till miljön och ska också äta en blandning av kosten från blodgrupp A och B. Man ska äta en varrierad kost med mycket grönsaker.


Vissa påstår att Peter J D'Adamos teorier endast är skrönor och att det inte finns något vetenskapligt bevis på att det han hans teorier stämmer.



Popcorn-dieten

Med popcorndieten kan man bli 13 kilo lättare på 5 veckor.


Det finns två varianter att växla mellan av den här kuren som är Madonnas favoritdiet.


Antningen kan man välja att äta enligt meny 1 eller meny 2.

Meny 1:

Frukost:
1 apelsin, 1/2 bagel med en matsked lättost, 2 dl choklad.

Lunch: Salladsblad med grönsaker, 85g vattenförpackad tonfisk, 1 äpple, 224g lättmjölk.

Middag: 85g kyckling, 1 medelstor bakpotatis, 1,2 dl broccoli, morötter, selleri, melon.

Mellanmål: 7,2 dl popcorn

Meny 2:

Frukost: 1/2 grapefrukt, 1,8 dl fiberrika flingor, 225g lättmjölk.

Lunch: 2,4 dl grönsakssoppa, 1 skiva vitt bröd med isbergssallad och tomat, 85g kalkon och 1 matsked valfri dressing. Ett päron.

Middag: 85g grönsaksburgare med salsa, 1,2 dl morötter, 1,2 dl gröna bönor, 2,4 dl jordgubbar.

Mellanmål: 1 kopp sockerfri choklad och 7,2 dl popcorn.


Grapefrukt-dieten

Grapefrukt dieten bygger på uppfattningen av att grapefrukt ökar förbränningen.


Dieten har funnits sedan 30-talet då den kallades Hollywood dieten.


Med metoden sägs det att man ska gå ner ungefär 9 kilo på 2 veckor.


Dieten bygger på att man mestadels äter grapefrukt.


En dag med grapefrukt dieten ser oftast ut såhär :

Frukost:1/2 grapefrukt, 1 kopp svart kaffe eller te utan socker eller mjölk.

Lunch:1/2 grapefrukt, 2 ägg, gurka och tomatsallad med vinäger, pressad citron och örter. 1 skiva rostat bröd och en kopp svart kaffe eller te utan mjölk och socker.

Middag: 1/2 grapefrukt, 10-12 hekto kyckling, biff eller skinka. Sallad med tomat och vinäger, pressad citron och örter. I kopp kaffe eller te utan socker och mjölk.


Fasta

Det finns många olika fast-dieter där man inte äter något utan endast dricker.

Dessa metoder var mycket populära för att gå ner i vikt under 70 och 80 talet.


Anhängare av metoden menar att fasta är ett enkelt och effektivt sätt att avgifta kroppen och man kan både förebygga och bota mag och tarmsjukdomar med fasta.


Det kan finnas hälsovinster med fastekurer, människor med hudproblem kan t.ex. bli bättre efter en renande fastekur.


Däremot är det stor risk att man får en ätstörning efter fasta, då man vant kroppen att gå på sparlåga. Fasta bör inte användas som bantningsmetod.


Vissa tycker att fasta är en bra metod om man ska gå ner i vikt inför något speciellt tillfälle. Dock får man räkna med att om man går ner i vikt av fasta går man upp i vikt direkt efter kuren.


Något som är negativt med fasta är att ämnesomsättningen försämras och att man behöver gå runt och vara hungrig. Man känner sig även ofta trött och orkeslös under fasta.


Färgdieten

Färgdieten är en ganska populär metod som bygger på att man ska äta mat med en bestämd färg utifrån din kroppstyp och matsmältningsförmåga.

Med dieten brukar man gå ner ungefär 1,5 kilo på 3 dagar.

Man börjar med att fylla i ett formulär för att se om man är den röda, gröna eller gula typen.

Den röda typen är målinriktad och nästan alltid i rörelse och behöver läcker lyxig och smakrik mat.

Den gröna typen är konsekvent och tolerant samt kämpar med viktproblem. Är man den gröna typen ska man äta mycket av grönsaker, råkost och frukt.

Den gula typen är en lätt och rörlig person, till den typen passar milda och lätt sötade rätter som t.ex. pasta med pumpasås tex.

Motion

När man bantar är motion oerhört viktigt. Motion gör att energiförbrukning ökar och kroppen ställs in på fettförbränning. Motion stärker muskler och ger även starkare skelett. Att man rör på sig gör att blodtrycket sjunker och risken för att få hjärt & kärlsjukdomar minskar. Även blodsockerbalansen förbättras och risken för diabetes typ 2 minskar marginellt. Generellt blir man på bättre humör av att röra på sig och risk för depression minskar. Man sover också bättre om nätterna och rörelse bidrar till att man lever längre.


Det kan vara ett bra tips att köpa en stegräknare och hålla koll på hur många steg man går per dag. Man kan försöka öka antalet steg och röra sig mer för att öka energiförbrukningen.


Vardagsmotion är viktigt och kan verkligen gynna viktminskningen. Att man går i trappor istället för att ta hissen, går och cykla istället för att åka buss eller bil(om man kan) eller hoppar av bussen en hållplats tidigare och går sista biten hem kan göra att man minskar i vikt. Man kan gå ut och gå med en kompis för att sitta inne och prata eller via telefon, man kan handla i korgar i matbutiken istället för att använda en vagn. Man kan gå en kort runda under lunchen, gå ut och dansa, gå på stan, städa, ta en promenad med hunden, klipp gräset, plocka bär eller svamp, skotta snö, tvätta bilen, leka med barnen eller påta i trädgården. Det finns massor man kan göra för att öka sin vardagsmotion, vilket innebär att man rör på sig mer, och förbrukar mer kalorier. Det räcker med att bara kanske göra någrot av ovanstående per dag så kommer man märka förändring. Ju mer man rör sig, desto mer orkar man och desto bättre presterar man.


Det är viktigt med motion utöver vardagsmotionen. Det är bra om man får anstränga sig och svettas. För att orka träna en längre period, istället för att gå ut och springa två gånger och sedan lägga av, så är det viktigt att hitta någon form av aktivitet som passar just dig. Det är viktigt att träningen är rolig eller uppiggande istället för att bli en börda.


Alla tycker olika. Vissa kanske tycker en sak är kul medans detta inte passar en annan, man får själv testa vad man trivs med. Man kan prova på olika aktiviteter för att hitta någon man tycker om. Man kan börja dansa, bli medlem på ett gym, träna i grupp(ex. yoga, aerobic, box, spinning), simma, man kan åka skridskor, ta en powerwalk, jogga en sväng eller börja spela fotboll i ett korpenlag. Det finns fullt av olika aktiviteter.


Promenader är en väldigt bra motionsform då det är låg skaderisk, det är trevligt eftersom du får se olika miljöer, man variera platser och kan gå i princip överallt, man kan vara aktiv ganska lång tid utan att det blir för jobbigt. Promenader går bra att kombinera med andra träningsformer och det är gratis!


Kroppen mår bäst av att träna både styrka och kondition. Styrketräning hör till de allra bästa träninsformerna. När du styrketränar kan du träna på egna villkor och resultaten blir synliga, man kan träna tillsammans med någon och styrketräning är tidseffetktivt. Att styrketräna innebär låg skaderisk och ökar muskelmassan vilket förhöjer energiförbrukningen och gör att man minskar i vikt.


Att träna kondtion ökar kroppens förmåga att använda fett som bränsle, vilket gynnar viktminskning. Det kan också en gratis träningsform, om man t.ex. joggar eller springer ute, i skogen. Joggar man eller springer en tid brukar man känna ett sug efter att fortsätta, det är ofta beroendeframkallande. Det innebär att man fortsätter med detta, om löpning är något man tycker om, vilket absolut är något positivt.


Efter träning ska man helst äta relativt snabbt, då musklerna tar upp näringen inom ca90 minuter efter aktivitet. Låt musklerna ta upp näringen istället för fettcellerna.


Att röra på sig är väldigt viktigt och alla olika motionsformer är bra.


Bantning och sömn

Det är viktigt att inte äta inte för sent om man vill gå ner i vikt. Det är bra om det får gå ett par timmar mellan sista målet och sömnen på grund av att man inte förbrukar så mycket energi på natten och mycket av det du äter innan sänggående kommer lagras som fett för senare användning.


Sena mål stör hormonbalansen som under natten gynnar fettförbränningen. Det bästa är att man äter mycket tidigt på dagen och minskar matintaget ju mer klockan blir. Äter man mat tidigt på dagen kommer man göra sig av med maten under dagens aktiviteter.


Det brukar sägas att man ska; "äta frukost som en Kung, lunch som en Prins och middag som en kyrkråtta". Detta är något som är bra att försöka ta till sig om man vill gå ner i vikt, alltså att man ska äta mest tidigt på morgonen och trappa ner matintaget mot kvällen.


Man ska aldrig äta på natten. Nattätning kan klassas som ätstörning. Att äta på natten rubbar hela din energiomsättning, vilket innebär att du lagrar mer fett och bränner mindre. Är man nattätare kan det räcka med att sluta med det för att gå ner en hel del i vikt.


Det är också viktigt med sömn, att sova tillräckligt. Ingen människa klarar sig på att sova midre än 5 timmar och de flesta behöver runt 8 timmar sömn per natt. Sömnbrist gör det svårare att gå ner i vikt.


Det finns forskning på att personer som sover mindre oftast stoppar i sig mer kalorier per dag.


South beach dieten

Dieten består av 3 faser. Den strikta fasen, stabiliseringsfasen och slutfasen.


South beach dieten är en amerikansk diet som togs fram av en hjärtspecialist vid namn Arthur Agatstons. Han lanserade dieten för att hjälpa hans patienter att ändra sina matvanor.


När man följer dieten ska man i alla faser undvika vitt bröd, undvika att dricka alkohol. Man ska hellre välja fullkorn än vanligt ris och pasta. Man ska även undvika juicer, istället äta frukt.


Man brukar hålla sig till fas 1 iallafall i två veckor. Under denna fas brukar man gå ner i vikt relativt snabbt. Under fasen försöker man till största del undvika intaget av kolhydrater. Under första fasen får man inte äta eller dricka: alkohol, bröd, bakverk, frukt, glass,godis, pasta, potatis,ris, socker, sötade drycker, ungsbakad mat.


Man ska äta normala portioner tre gånger om dagen. Dessa måltider borde bestå av: Fisk, grönsaker, kött, nötter, olivolja, ost, skaldjur, ägg, kaffe, te eller vatten är godkänd måltidsdryck.


Fas 2 följer man till man har nått sin målvikt. Under fasen är man tillåten att äta kolhydrater av rätt sort. Man får även här äta 3 normalstora portioner mat. Måltiderna bör i denna fasen bestå av samma sorts föda som i fas 1, med tillägg av: frukt med lågt GI värde, mjölkprodukter med låg fetthalt, fullkornsbröd, fullkornspasta, råris.


Man får dock inte stoppa i sig vitt bröd, vit pasta, glass, bakad potatis, och sötad föda.


Fas 3 påbörjas när ens målvikt är nådd. I den fasen kan fortsätta hela livet. Då äter man mer kolhydrater än tidigare, man ska dock tänka på att äta kolhydrater med lågt GI värde.

Fördelar: Du får äta dig mätt


Cambridge-metoden

Cambridge metoden har funnits sedan år 1984.

Med cambridge metoden går man oftast ner 1-2 kilo per vecka.  

Metoden innebär att man byter ut en eller flera måltider mot måltidsersättning i form av ; mjölkdrink, soppa eller energikaka. Måltidsersättningarna ger lågt energiintag och gör att man snabbt går ner i vikt.


Många håller på med cambridgemetoden i nåon till några veckor då man lätt tröttnar på måltidsersättningarna.

Det är viktigt att man efter kuren inte går tillbaka till att äta normalt direkt, då man lätt kommer öka i vikt. Man ska efter kuren äta magert kött och mat med mycket fibrer och samtidigt undvika söta och feta livsmedel.


Fördelar: Metoden är ennkel att följa då det bara är att köpa måltidsersättningar.


Nackdelar: Metoden kostar en hel del pengar. Den kan även ge huvudvärk. Risk för jojobantning finns också.


Atkins

Med atkinsdieten brukar man gå ner mellan 1-2 kilo i veckan.


Det var en läkare vid namnet Robert C Atkins som "skapade" Atkins-metoden på 1970 talet.

När man följer atkins dieten begränsar man kolhydratsintaget för att förbränna så mycket fett som möjligt. Man drar ner på bröd, potatis och ris, kost som är rik på kolhydrater, medan man istället äter mer kött, ägg och ost. Man ska äta mycket protein i kosten samtidigt som man även behöver tänka på att kaloriintaget inte ska bli för högt.


Fördelar: Mycket proteinrik kost vilket minskar aptiten hos de flesta, man slipper alltså vara hungrig när man går ner i vikt.


Nackdelar: Det kan vara svårt för kroppen att klara av en mycket proteinrik kost. En del forskare har påstått att metoden i extrema fall kan leda till tarm-canser, förstoppning, dålig andedräkt och hjärtsjukdom.


Pulver-diet

Det finns många olika pulverdieter, följer man en pulverdiet går man oftast ner 1-2 kilo i veckan.


Man ska helst inte endast leva på pulver mer än 14 dagar utan att ta kontakt med en doktor.


En pulverdiet ger snabb viktminskning, men den kan vara svår att följa en längre tid. Man måste också lära sig att äta bra efteråt för att inte öka i vikt igen. Man kan inte leva en längre tid på pulver utan denna metoden gäller bara för ett tag, då man snabbt ska ner i vikt.


Det finns en hel industri av pulver, det finns massor olika sorter och smaker. Man kan lätt variera då det är vanligt att man tröttnar på en smak.


Man byter ut ett eller flera mål om dagen mot en måltidsersättning i form av dietpulver. Vill man snabbt gå ner i vikt kan man byta ut alla mål men då får man räkna med huvudvärk de första dagarna pga lågt kaloriinnehåll.


Fördelar: Metoden är enkel att följa då man endast måste köpa ett pulver som man blandar med vatten.


Nackdelar: Metoden är dyr. Det kan också vara svårt att hålla sig till att endast föda sig på pulver en längre tid. Det finns risk för jojo bantning. Dieten innehåller ofta för lite fibrer vilket kan ge problem med magen.


LCHF-metoden

LCHF= Low Carb High Fat.


Med LCHF metoden går man långsamt ner i vikt. LCHF är inte direkt någon diet man håller på med under några veckor utan mer en livslång förändring av kosten, ett sätt att leva.


Annika Dahlgvist var den som lanserade metoden. Hon har en egen blogg och har skrivit flera böcker om hur man följer LCHF metoden.


LCHF innebär att man i princip utesluter kolhydrater samtidigt som man äter mycket fett. Här äter man kost som människans ämnesomsättning är anpassad till, metoden är naturlig för kroppen. När man följer LCHF metoden äter man tre mål mat om dagen. Det finns speciella listor på vilken mat som är tilllåten. Man ska i princip äta en kost baserad på fett och protein med tillägg av grönsaker.


När man följer dieten är tillåten mat t.ex. Fisk och skaldjur, Grönsaker, Fet frukt, Fett(matolja och riktigt smör), Mejeriprodukter, Ost, Ägg mm.

 

Det man inte ska äta är bl.a. Kolhydrater: ris, majs, pasta, socker, rotfrukter, spannmålsprodukter(bröd, gröt), sötad mat, snacks osv.


Metoden leder till en jämn blodsockernivå vilket leder till att man inte blir lika sugen på sötsaker, vilket gynnar viktminskningen oerhört.


Att följa LCHF är perfekt för diabetiker pga den jämna blodsockernivån. Kostförändringen kan leda till att man kan trappa ner på medicineringen eller i vissa fall avsluta den helt.


När man följer LCHF har man en jämn blodsockernivå och genom detta undviker man att få diabetes typ 2.


Forskare har kommit fram till att metoden innebär stora hälsovinster. Det är sällan en som lever enligt LCHF drabbas av det moderna samhällets folksjukdomar.

Metoden innebär i princip att man drar ner på kolhydratintaget för att stimulera fettförbränningen och går i och med detta ner i vikt.


Fördelar: Metoden passar och fungerar bra för de flesta.


RSS 2.0