Tips vid bantning!

Viktnedgång behöver inte handla om att svälta sig, utan att äta rätt. Man ska äta rätt näring och få i sig lagom mycket energi för att gå ner i vikt på ett bra sätt. Om man försöker gå ner i vikt genom hårda dieter förlorar man mest glykogen, vatten och muskelmassa istället för fett. Om man svälter sig och äter alldeles för lite mat så lyckas man sällan behålla sin vikt en längre tid. Man faller också lättare för frestelser om man t.ex. använder sig av en metod som går ut på att endast äta frukt, en sorts föda eller en maträtt.


Istället för att hårdbanta är det bättre för kroppen att äta rätt sorts näring och avstå från det som inte är bra för kroppen. Man ska helst äta små portioner flera gånger per dag, frukost, lunch, middag och mellanmål. Dessa ska då vara planerade måltider. Man ska där emot inte småäta hela tiden eftersom det då lätt slinker ner föda som man inte tänker på.


Det är bra att skriva matdagbok i samband med viktnedgång, det gör det lättare att hålla koll på det man äter. Det kan också göra att man ser vad som är orsaken till ens övervikt, kanske är det en godispåse för mycket om dagen som är orsaken till att du har gått upp i vikt?


När man äter ska man bara ta en portion, man ska äta sig nöjd istället för mätt. Kroppen vill ha mer näring än den behöver, detta ligger kvar sedan många år tillbaka i tiden då man hade ojämnt med mat i perioder. Ibland fick man ingen mat på ett längre tag, därför vill kroppen fortfarande samla på sig mycket näring de tillfällena man äter. Kroppen vet inte när den får mat nästa gång och vill därför passa på att samla på sig extra föda, vilket inte är bra för figuren i det välfärdssamhälle vi lever idag.


Det är viktigt att man INTE hoppar över måltider. Det är många personen som undviker att äta frukost. Det har gjorts många undersökningar som visar att de som äter frukost är smalare än de som hoppar över frukosten, trots att frukostätare får i sig fler kalorier. Att det är så beror delvis på att ämnesomsättningen sätts igång och kroppen arbetar bättre när den har får i sig näring efter natten. Det beror också på att de som äter frukost inte blir lika sugna på sötsaker, som de som står över. De personer som inte äter frukost kompenserar oftast detta med att äta större måltider vid andra tillfällen på dagen, vilket inte är så bra. Hoppa inte över måltider, ät mindre vid måltiderna istället om du inte känner dig så hungrig.


Man ska inte väga sig varje dag. Vissa dagar väger man mer/mindre beroende på vad man har ätit och druckit just den dagen. Det är bättre att man väger sig mer sällan, ex en gång i månaden. På det sättet märker man lättare sin viktnedgång. Om man väger sig en gång i veckan är det lätt att man blir besviken, eftersom speciellt kvinnor kan pendla några kilo beroende på var i menscykeln man befinner sig. Man kan slänga vågen helt om man vill, måttband och kläderna visar bättre om viktminskningen går åt rätt håll.


I samband med bantning är det viktigt att sätta realistiska mål. Målen ska vara svåra, men inte för svåra. Är de målen man har med sin bantning nästan omöjliga att nå så är det lätt att man ger upp. Om man klarar ett utsatt mål kan man belöna sig själv på något sätt. Man kanske köper en ny tröja, eller en biobiljett när man har uppnått något man kämpat för. På det sättet blir man mer motiverad att fortsätta kämpa.


Det är alltid mycket bättre att laga sin mat själv än att köpa färdigmat/snabbmat. Man vet då vad man stoppar i sig och att kosten inte innehåller några tillsatser eller annat.


Ett bra exempel är ofta att följa tallriksmodellen, att man fyller halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel med kolhydrater och en fjärdedel med proteiner kan vara en bra idé när man vill gå ner i vikt.


Drick mycket vatten! Att dricka vatten innan en måltid är bra beroende på att man inte känner sig lika hungrig och inte äter för mycket. Om man inte dricker vatten försämras prestationsförmågan. Man kan minska vätskebrist, huvudvärk, förkylning och förstoppning om man dricker mycket vatten.


När man bantar är det viktigt att man inte har godis, kakor, läsk och skräpmat hemma eftersom man ofta äter det som finns i skafferiet. Om någon i familjen går på en diet eller försöker minska sin vikt är det viktigt att familjen stöttar detta och inte själv sitter med chipsskålen framme varje dag.


Kommentarer
Postat av: greta

det en mer tips till att dricka vatten

drick mer te särskillt grönt, inte svart

eller te som lida

http://www.lida-sverige.com/bantningste.html

2011-11-01 @ 00:39:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0