Gastrisk bypass

Gastrisk bypass innebär att magsäcken förminskas för att man ska gå ner i vikt. Det är en ganska ny behandlingsmetod mot övervikt. Tidigare har man använt sig av "vertikalt bandad gastroplastik" då man opererade in ett elastiskt band runt magsäcken.


Vid en gastrisk bypass operation kopplas istället tunntarmen till en liten ficka på magsäcken direkt efter matstrupen och tolvfingertarmen kopplas in längre ner på tunntarmen. Detta innebär att större delen av magsäcken kopplas bort.


Gastrisk bypass anses i nuläget vara den mest effektiva metoden för viktminskning. Förutom att patienten får ett bättre och hälsosammare liv så blir samhällskostnaderna för vård av fetmarelaterade sjukdomar otroligt mycket mindre.


För att få genomgå en sådan operation måste man ha ett BMI på 35 eller högre. Patienten måste också ha försökt gå ner i vikt tidigare, utan lyckat resultat.


Det är viktigt att den som ska opereras träffar en dietist innan, så personen lär sig hur denne ska äta efter operationen. Om man ska opereras med titthåls teknik behöver man också ändra på kosten innan operationen. Den överviktiga ska då dricka näringsdryck några veckor innan eftersom det gör att fettet runt levern försvinner, vilket gör ingreppet mycket lättare.


Operationen kan genomföras på två sätt. Antingen genomför man ingreppet med vanlig öppen kirurgi då man öppnar buken mellan bröstbenet och naveln, eller genom titthålskirurgi.


Det sys en ficka i övre delen av magsäcken till en storlek av ca 1-1,5 dl. Tunntarmen kapas och sys sedan fast vid magsäcks fickan. Tolvfingertarmen sys sedan fast efter tunntarmen. Operationen oftast tar mellan 1,5 till 3 timmar.


De första dygnen efter operationen dricker den opererade endast vätska. Efter ett tag kan man börja med soppa och välling. Den första tiden kommer personen vara stel och öm, patientera brukar sjukskrivas i ungefär 4 veckor efter en operationen. Efteråt är det viktigt att man äter den kost som dietisten angett. När man börjar äta fast föda går det endast att äta 1,5-2 dl mat, det är väldigt viktigt att maten tuggas väl.


De vanliga komplikationerna uppstår pga att en person ätit för fort eller tuggat dåligt efter en operation, då är det vanligt att illamående och kräkningar uppstår. Det kan också orsaka yrsel, hjärtklappning och kallsvettningar. Det är ganska vanligt att hudveck bildas efter en kraftig viktnedgång genom en gastrisk bypass operation. Detta kan reduceras med kirurgi. Dödligheten efter ett ingrepp ligger på 0.17%.


I genomsnitt tappar en opererad person 62% av sin övervikt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0